Тържествено честване на 185 години просветно дело в Широка лъка

Състоя се на 03.06.2017 г. в залата на читалище „Екзарх Стефан – 1872“.
Второкласничката от ОУ „Н.Й.Вапцаров” Кристина Пелтекова изпя на живо химна на Република България и така откри празника – 185 години просветно дело в Широка лъка. На сцената момичето беше изведено от баща си Стою Пелтеков и баба си Кина Пелтекова – и двамата също възпитаници на нашето училище. Празничната програма като цяло беше замислена и реализирана като среща на поколенията. В нея със свои изпълнения се включиха нашите ученици. Поздравиха ни талантливите възпитаници на НУФИ „Широка лъка“. Участваха и жените от пенсионерския клуб в селото, които в по-голямата си част са пенсионирани учители. Кулминацията на тържеството беше пресъздаването на урок в килийното училище от 1870 година на даскал Стою Калайджиев. В неговата роля се превъплъти учителят-стожер Стоил Калфов. Накрая празникът завърши с голямо хоро на площада в центъра на Широка лъка, под звуците на каба гайдите на двамата майстори гайдари – братята Калин и Димитър Бочукови.

Сред официалните гости на тържеството бяха зам.министър на образованието Таня Михайлова, която връчи поздравителен адрес от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и почетен плакет на МОН на училището,началникът на РУО на МОН – Смолян Иван Муцевски, секретарят на община Смолян Момчил Николов,Владимир Гърбелов – заместник областен управител, кметът на Широка лъка Васил Седянков, експерти от РУО на МОН – Смолян, директори на училища, учители – ветерани, родители и гости. Получихме много поздравителни адреси.

Гостите разгледаха училището, където беше представен филма „185 години в 185 снимки”, който е изготвен специално за годишнината от старши учителят Стефка Пеевска.

На 02.06.2017 г. в ритуалната зала на кметството се проведе конференция на тема: „Приносът на „малките училища“ за развитието на образователното дело в Родопите и България“ с ръководител: Иван Муцевски – началник на РУО на МОН – Смолян. Участваха: експерти от РУО на МОН – Смолян, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Арда, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Смилян, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Момчиловци, ОУ „Стою Шишков“, с. Търън, ОУ „Никола Й. Вапцаров“, с. Широка лъка, директорите на езикова гимназия „Иван Вазов“, на ППМГ „Васил Левски“, на ПГТТ „Христо Ботев“ и ПГИ „Карл Маркс“ в гр. Смолян. На конференцията бяха споделени успехи на участващите училища, откроиха се дефицити. Директорите на средните училища споделиха как учениците от „малките училища“ продължават образованието си при тях.

За празника редакционен екип – учители и ученици издаде празничен брой на училищния вестник „Училищен звън“.