Новини

Ново! Ново! Различно! Прием в V клас за ученици с интерес по музика и изобразително изкуство

От уч. 2019/2020 г. в ОУ „Никола Й. Вапцаров“, с. Широка лъка, обявяваме училищен прием в V клас за ученици с интерес по музика и изобразително изкуство.

Предлагаме настаняване на ученици в прогимназиален етап от цялата страна в ученическо общежитие, с добре оборудвана база.

План прием – Изтегли (docx)

Отлични резултати на нашите четвъртокласници в НВО – уч. 2018/2019 г.

Поздравяваме учениците от ІV клас за отличните резултати на НВО за уч. 2018/2019 г. Училищата от област Смолян по резултати са на първо място в страната, нашите четвъртокласници са на първо място по математика и човекът и природата, това означава първи резултата в страната. Браво на учениците, на учителите: Магдалена Гергьовска – ст. учител, класен ръководител на ІV клас и Михал Батаклиев – ст. учител на група в ЦОУД! Благодарност и на родителите за доверието и подкрепата!

Информацията е от презентация на г-жа Лидия Парпулева – старши експерт за обучението в начален етап в РУО – Смолян и се предоставя с нейно съгласие.

Благодарим!

24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

В залата на читалище „Екзарх Стефан – 1872“ по традиция се събраха учители – ветерани, учители, родители и ученици за 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Ученици от нашето училище поздравиха присъстващите за празника.

Група учители се включиха в празничното шествие в гр. Смолян. Поздравяваме г – жа Гергана Чотрева – секретар на читалище „Екзарх Стефан – 1872“, наградена с Годишна награда на Община Смолян и г – н Михал Батаклиев – старши учител в ОУ „Никола Й. Вапцаров“, награден с почетен знак „Стою Шишков“ от РУО на МОН – Смолян, връчен от г – жа Мария Семерджиева – началник на РУО.

Плакет и грамота за ОУ „Никола Й. Вапцаров“, с. Широка лъка, от управителния съвет на читалище „Екзарх Стефан – 1872“ и кмета на с. Широка лъка

На 11.03.2019 г. ОУ „Никола Й. Вапцаров“, с. Широка лъка, получи плакет от управителния съвет на местното читалище „Екзарх Стефан – 1872“ с председател – г-н Янко Пелтеков, за активно участие на ученици и учители в читалищната дейност. Съвместните дейности между училището и читалището са разнообразни и полезни за нашите ученици.

Благодарим за признанието!

Нашето училище получи грамота от кмета на с. Широка лъка за участие в традиционния кукерски празник „Песпонеделник – 2019“. Учениците ни участват в местния кукерски състав и в конкурс за рисунка и апликация на кукерска маска. Наградният фонд за победителите в конкурса е осигурен от кмета на с. Широка лъка – г-н Васил Седянков, на когото благодарим!

Плакет и грамота за ОУ "Никола Й. Вапцаров", с. Широка лъка, от управителния съвет на читалище "Екзарх Стефан - 1872" и кмета на с. Широка лъка

Поднасяне на цветя пред паметници и паметни плочи в с. Широка лъка

На 03.03.2019 г. в поднасянето на цветя пред паметници и паметни плочи в с. Широка лъка от ученици, учители, родители и общественици се включиха и група ученици и ръководители от клуб „Родолюбие“, с. Дъбене, общ. Карлово.

Пред паметника на Капитан Петко войвода ученикът Николай Иванов от гостите прочете есето си „Писмо до Левски“, прозвучаха вълнуващи стихове за герои и родината.

Връзката между нашите ученици и гостите е осъществена от г – жа Гергана Чотрева – старши учител в нашето училище и секретар на читалище „Екзарх Стефан – 1872“.

Благодарим на нашите гости за вълнуващата среща на националния ни празник!

Училищен кръг на националното състезание по правопис на английски език – Spelling Bee

На 25.02.2019 г. в ОУ „Никола Й. Вапцаров“, с. Широка лъка, за пета поредна учебна година се проведе училищен кръг на националното състезание по правопис на английски език – Spelling Bee.

В състезанието се включиха тринадесет ученици от ІV до VІІ клас. Учениците се състезаваха в шестнадесет кръга.

На първо място се класира Божидара Малкочева от VІІ клас, на второ – Ангелина Славчева – VІІ клас, трета е Мария – Магдалена Минцева – VІІ клас.

Подготвянето и провеждането се осъществи от г – жа Сийка Шопова – старши учител и г – н Михал Батаклиев – старши учител.

За втори път за това състезание има паричен награден фонд, осигурен от Георги Здравков, внук на г-жа Вера Здравкова – дългогодишен учител в нашето училище, пенсионер.

Г-н Здравков, на когото благодарим, живее в Лос Анджелис – САЩ.

Коледно шоу

Коледното шоу в нашето училище се проведе на 20.12.2018 г. Този празник се подготвя с голямо желание от всички ученици с помощта на старши учителите: Магдалена Гергьовска, Сийка Шопова и Михал Батаклиев. Сред изненадите на учениците от всеки клас ни впечатли: представената традиция за Бъдни вечер и Коледа от учениците от начален етап, телевизионното предаване на седмокласниците и кулинарен конкурс, в който участваха ученици от всички класове.

Присъстващите ученици, родители и учители се заредиха с добро настроение и усмивки.

Патронен празник на училището

На 07.12.2018 г. по традиция се проведе патронен празник на училището. В актовата зала посрещнахме гости, сред тях г-н Васил Седянков – кмет на с. Широка лъка, родители, учители – ветерани и бивши ученици.

Тържествената музикално – поетична композиция е подготвена от учениците с помощта на старши учителите: Маргарита Чакърова и Сийка Шопова. Прозвучаха незабравими стихове на Никола Вапцаров, песни, гайдарски мелодии и танци. Учениците от начален етап ни зарадваха с драматизация на приказката „Сливи за смет“. Получихме поздравления от г-н Седянков – кмет на Широка лъка, г-жа Маруся Бочукова – директор на нашето училище, г-н Лазар Терзийски – директор на Дома за деца, г-жа Руска Карова – учител – ветеран и др.

Всички участници получиха заслужени аплодисменти.

ОБРЪЩЕНИЕ НА МИНИСТЪРА НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ ЗА ПЪРВИЯ УЧЕБЕН ДЕН

Скъпи ученици,

Уважаеми учители,

Уважаеми родители,

Поздравявам Ви по повод първия учебен ден. Това е празник, който отбелязваме с радост и надежда. Надежда за бъдещето, което е свързано с децата ни. Образованието е най-важната инвестиция за развитието на обществото ни, то ни обединява. Именно затова разговорът за образованието е разговор за бъдещето.

Уважаеми родители, ние с Вас имаме обща мисия – да образоваме децата си, да бъдат знаещи, можещи, добри и креативни хора. Само заедно можем да постигнем това. Подкрепяйте децата си и възпитавайте у тях уважение към учителя. Това е начинът да успеем в партньорство да изпълним своята мисия.

Уважаеми учители, обществото разчита на Вас да се справим с най-важните предизвикателства, пред които сме изправени. Няма друга професия, от която толкова много да зависи бъдещето ни, духовното и социално-икономическото развитие на страната. Можем да имаме добро образование само с добри и мотивирани учители. Затова полагаме всички усилия да гарантираме политическия и бюджетен избор за повишаване на учителските заплати. Същевременно е важно да оправдаваме този избор с реални възходящи образователни резултати. Големите предизвикателства пред Вас учителите са да мотивирате децата да учат, да провокирате въображението им, да ги възпитате и дори да ги вдъхновите да станат утрешното поколение учители. На Вас разчитаме и Ви се доверяваме.

Скъпи ученици, това е преди всичко Вашият празник. Стъпките по пътя на знанието са бавни и трудни, но винаги носят видим и траен резултат. Той е гарант за Вашето развитие и успех. Вие сте тези, които създават утрешното общество, които ще съхраните България и българското.

Мили първокласници, радвайте се на Вашия първи учебен ден! Пожелавам Ви нестихващо любопитство към новото и познанието. Умението да четете, пишете, смятате и разбирате ще отвори пред Вас нови врати и ще Ви съпътства през целия житейски път. Бъдете здрави и ученолюбиви!

Честит празник на всички и на добър час!